Ljudska univerza Šentjur

Kliknite "Enter", da začnete z iskanjem.

Izdelovali makrameje, se pogovarjali o čuječnosti in se podučili o uporabi kavni usedlini

KREPILI ROČNE SPRETNOSTI IZDELAVE MAKRAMEJA
Na pobudo članic likovnega študijskega krožka je naša članica Univerze za tretje življenjsko obdobje Albina Verhovšek, 29. maja, izvedla delavnico makrameja. Udeleženke so lahko izbirale med izdelavo obešank za rože in obeskov za ključev. Naučile so se osnovnih vozljev, ki jim bodo lahko z malce domišilje in spretnosti koristili tudi pri izdelavi novih makramejev, domov pa so odšle vsaka s svojim izdelkom.

ČUJEČNOST KOT KREATIVNA POT V ŽIVLJENJU IN SMRTI
Žiga Čamernik, igralec, pedagog, kritik in prostovoljec v Slovenskem društvu Hospic je v četrtek, 30. maja, izvedel delavnico o čuječnosti, kjer je predstavil, kako lahko čuječnost vnesemo v vsakdanje življenje ter kako nam lahko pomaga pri spopadanju s težkimi življenjskimi izzivi, kot so bolezen, smrt in žalovanje. Žiga ima bogate izkušnje z delom z ljudmi v različnih življenjskih stiskah, zato zna ustvariti varen in podporen prostor za raziskovanje čuječnosti. Iz svoje življenjske zgodbe pa je črpal, kako lahko tehnike čuječnosti uporabimo za krepitev stika s seboj, z drugimi in s svetom okoli nas.

KAVNA USEDLINA NE SODI V SMETI
Kavarna Aurea, v Gorici pri Slivnici, je bila idealen prostor za predstavitev Erasmus + projekta ECOffee, pri katerem sodelujeta Anita Čebular in Sabina Trupej z Razvojne Agencije Sotla. Velika poraba kave ustvari na milijone ton kavne usedline, ki konča na odlagališčih, zato raziskuje domiselno uporabo kavne usedline. Predstavili sta nam tudi kavo Barcaffe Flora, ki ima popolnoma reciklabilno folijo, iz njene kavne usedline pa izdelajo organsko gnojilo. Barcaffe Floro smo srkali medtem ko smo poslušali, kako lahko kavno usedlino uporabimo v gospodinjstvu: pripravimo lahko kavni liker ali kavne brownije, služi lahko kot čistilo, odganjalec vonjav v hladilniku ali čevljih, na vrtu pa kot gnojilo na vrtu ali odganjalec škodljivcev.

 

Skip to content