Ljudska univerza Šentjur

Kliknite "Enter", da začnete z iskanjem.

Na obalo k van Goghu

Za zaključek letošnjega študijskega leta smo se člani Univerze za tretje življenjsko obdobje odpravili na raziskovanje Trsta, ki velja za eno najbolj svetovljanskih mest na Mediteranu.

Naš glavni postanek je bil namenjen ogledu Muzeja Revoltella, ki ga je leta 1872 ustanovil baron Pasquale Revoltella. Baron je mestu zapustil svojo palačo, umetniško zbirko in obsežno rento Občini Trst, s katero razpolaga Oddelek za kulturo in turistično promocijo. V muzeja namreč poleg stalne zbirke do konca junija poteka razstava petdesetih van Goghovih originalnih slik, največje mojstrovine iz muzeja Kröller-Mülle z Nizozemske in Narodne galerije v Rimu ter ponuja edinstveno priložnost, da na enem mestu vidimo vrhunec del tega nizozemskega postimpresionističnega genija. Razstava nas je popeljala na potovanje skozi Van Goghovo kratko, a izjemno ustvarjalno življenje, od zgodnjih del, kjer so vidni vplivi impresionizma, pa do zrelih mojstrovin, prežetih z značilno živahnim koloritom in ekspresivnimi čopičnimi nanosi. Med vrhunce razstave sodijo: Sejalec, Arležanka, Mandljevo cvetje, Pšenično polje s krokarji, Zvezdnata noč.

Z lokalnim turističnim vodnikom, zamejskim Slovencem Karlom Mezgecem, smo nato imeli voden ogled Trsta, kjer smo spoznavali zgodovino mesta na veličastnem Trgu enotnosti – tam smo občudovali Palazzo del Lloyd Triestino, Palazzo della Giunta Provinciale in Palazzo del Governo ter se sprehodili po Canale Grande do  Narodnega doma, ki ga je italijanska vlada z dekretom leta 2021 vrnila slovenski narodni skupnosti. Trst je tudi kulturno središče zamejskih Slovencev v Italiji in sedež vseh njihovih ustanov in organizacij na deželni in državni ravni, kot so Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI), Slovensko stalno gledališče v Trstu, ki ima vlogo slovenskega kulturnega doma, Narodna in študijska knjižnica in  Glasbena matica.

V drugem delu izleta smo se zapeljali v slovensko vasico Tomaj, kjer je živel eden  največjih pesnikov prejšnjega stoletja, Srečko Kosovel. Letos mineva 120 let od njegovega rojstva. Za prijeten zaključek dneva smo razvajali svoje brbončice na Turistični kmetiji Škerlj, kjer se s kmetijstvom ukvarjajo že od leta 1630.

Se že veselimo oktobra, ko bomo ponovno začeli z aktivnostmi v sklopu Univerze za tretje življenjsko obdobje.

Skip to content