Ljudska univerza Šentjur

Kliknite "Enter", da začnete z iskanjem.

LUŠ’n koncert ob 10. obletnici LUŠ’nih citrark in pevk

Na koncertu ob 10. obletnici LUŠ’nih citrark (Irena Štrajhar, Ladica Drobne, Silva Polajžer Majda Založnik) in pevk (Jožica Majer, Jožica Zapušek, Kristina Zupanc, Metka Supovec Mihaela Kotnik, Milena Kajtna, Mirica Zupanc, Nada Pungaršek, Slavica Robič), ki delujejo pod okriljem Univerze za tretje življenjsko obdobje na Ljudski univerzi Šentjur so obiskovalcem prikazali predstavo v času, ko je bil edini radio vaška pesem, ko so prepevali ob delu, ko je pesem krajšala zimski čas in, ko so se družili s prijatelji.

Prvi in najštevilčnejši gostje, s katerimi, zahvaljujoč skupni srčni in predani mentorici, ki je celoten program tudi zasnovala in povezovala, Jasmini Levičar, pletejo prijateljske vezi in prav tako obeležujejo svojo 10. obletnico delovanja, so bili člani študijskega krožka Zveneče Jelše, ki delujejo na Univerzi za tretje obdobje Šmarje pri Jelšah pod okriljem knjižnice.

Pridružili pa so se tudi drugi gostje, z vsakim od njih so povezani na poseben način in v prijetni kozjanski izbici so nam preko ljudske pesmi pričarali večer, ki se ga bomo še dolgo spominjali.

V čas otroštva, v brezskrbne trenutke ob igri in petju na domačem hribu so nas popeljali Mladi Pristavčki, otroška folklorna skupina, katere mentor je Saša Oberski, ki je tudi avtor zbirke ljudskih pesmi Med kozjanskimi griči pesem odmeva in ta naslov so si izposodili tudi za ime koncerta.

LUŠ’ne citrarke (njihovo ime izhaja iz kratice Ljudske univerze Šentjur, ponazarja pa tudi njihovo pomembno vrednoto, da se na pevskih vajah počutijo luš’no in prijetno). Citre so glasbilo, ki še posebej izražajo domačnost, milino, prijetnost in srčnost, kar je nagovorilo upokojenke, da so se izziva učenja na citre pričele učiti šele v starejših letih in tako so odkrile še svoje neodkrite talente. Z izborom domoljubnih pesmi so se želele pokloniti tudi šentjurskim rojakom, skladateljem Ipavcem ter blaženemu Slomšku. Citrarka Irena Štrajhar je na pomoč povabila še sina Francija z bas kitaro in vnukinjo Nušo z violino, pridružila se jim je tudi vodja Ljudske univerze, Alenka Testaniere s flavto ter Dada Kladenik, domačinka, ki prepeva v Operi SNG Maribor.

Ker pa mentorica vseh treh študijskih krožkov prihaja s Prevorja, se je spomnila tudi, da je prvič prišla v ta kraj zahvaljujoč tercetu Domima, ki jih je za ta koncert ponovno združila po skoraj 20-tih letih. S teh kozjanskih koncev so kot gostje nastopili tudi ljudski pevci Paridolske korenine ter Dramska skupina Guzaj, ki je z orožnikoma in kozjanskim Robin Hoodom občinstvo tudi dobro nasmejala.

LUŠ’ne citrarke in pevke pa so ob koncu pripravile tudi pogostitev in klepet z Veste za spodbudo v »najstniška leta«, ki so sedaj pred njimi.

Prav za ta dogodek pa je enajst članic Likovnega študijskega krožka Ljudske univerze Šentjur je pripravilo razstavo na temo Med kozjanskimi griči pesem odmeve. Navdih so likovnice našle v hriboviti kozjanski pokrajini in magičnemu instrumenti – citrah. Tradicionalen instrument so likovnice na kreativne načine umestile v prostor, ki pripoveduje zgodbe o naših krajih. Na platnih lahko zasledite štorklje, velikonočnico, kozjansko domačijo, bogatinko in npr. sv. Križ nad Planino. Iz vseh likovnih del veje ideja, da je glasba vseobsegajoča ter izjemnega pomena za naravo in človeka.

Skip to content