Ljudska univerza Šentjur

Kliknite "Enter", da začnete z iskanjem.

Na ogledu gradu Sevnica

Drugo tromesečje tega študijskega leta smo zaključili z ogledom gradu Sevnica. Z vlakom smo se odpeljali v Sevnico in se povzpeli na razgledni grič nad starim mestnim jedrom.

Grad in njegovo bogato zgodovino smo najprej spoznali preko igranega videa, kjer smo izvedeli, da se je v preteklosti zamenjalo veliko lastnikov, nato pa nam je vodnica pojasnila še žalostno zgodbo zadnje lastnice, grofice Mathilde Arco-Zinneberg. Premoženje, ki ga je pustila v gradu, je ostalo nedotaknjeno v času druge svetovne vojne, vendar so ga pokradli v desetletjih, ki so sledila, tako da lahko danes v gradu najdemo le malo originalnih predmetov. Eden takšnih je klavir, ki je bil vrnjen nazaj, ko je njegov lastnik ugotovil, da pripada Matildi in, da bo razstavljen v prenovljenem gradu.

Danes grad služi več namenom. Tako se v eni izmed sob nahaja zbirka šolskih predmetov tamkajšnjih podružničnih šol, zbirka predmetov različnih gasilskih društev, baročna sobana, sedež Rotaract kluba Sevnica, atelje in studio ima tam tudi nadarjen mladega umetnika Nika Anikisa, prav tako pa smo si ogledali tudi sprejemnico, sejno sobo in poročno dvorano.

Žal si zaradi dežja nismo uspeli ogledati lepih vrtov okoli gradu, tako da se še vrnemo in raziščemo še kakšne druge lepe kotičke Sevnice.

Skip to content