Ljudska univerza Šentjur

Kliknite "Enter", da začnete z iskanjem.

Na obisku Centra ponovne uporabe v Rogaški Slatini

V četrtek, 9. novembra, smo jesenske izobraževalne vsebine izven učilnice zaključili z ogledom Centra ponovne uporabe v Rogaški Slatini, ki se nahaja na lokaciji zbirnega centra OKP Rogaška Slatina, v sklopu katerega tudi deluje.

V centru nas je toplo sprejela dr. Marinka Vovk, direktorica CPU, ki nam je predstavila njegovo delovanje. V centru lahko oddate izdelke, ki jih več ne potrebujete in so še dobro ohranjeni, na primer pohištvo, računalniško opremo, knjige, opremo za dom in prosti čas, kolesa, športno opremo, oblačila, igrače – vse, kar je dobro ohranjeno, delujoče, še uporabno in se kopiči po podstrešjih in kleteh.

Ker vestno zasledujejo vizijo samega centra, v njihovih prostorih ne boste našli nič novega; vsaka stvar, ki jo lahko obiskovalec vidi, je stvar ponovne uporabe: od sejnih stolov, računalniških stolov do pisalnih miz. Vovkova nam je še povedlala, da v centru uničeno pohištvo tudi popravijo ali obnovijo po vaših željah. S podpiranjem takšnih centrov tako ne privarčujete samo denarja, ampak tudi varčujete z naravnimi viri in podpirate lokalna delovna mesta. CPU je namreč tudi socialno podjetje in temu sledijo tako, da zaposlujejo ranljive skupine: dolgtrajno brezposelne in težje zaposljive, ki v podjetju izdelke pripravijo za vnovično uporabo in jih v njihovi zeleni trgovinici oziroma drugi CPU centrih prodajajo po simbolični ceni.

Predstavila nam je tudi projekt StudioKrog, v sklopu katerega so v CPU Rogaška Slatina in CPU Slovenske Konjice obnovili rabljene ladijske kontejnerje, ki se zaradi globalizacije kopičijo po pristaniščih in skladiščih, saj so velikokrat uporabljeni le enkrat in tako predstavljajo velik odpadek. Zaradi kvalitetne izdelave pa so odlični za preureditev; v centru so jih izolirali s tekstilno izolacijo pridelano iz rabljenih oblačili ter opremljeni z zavrženim in obnovljenih pohištvom. V enem takšnih zabojnikov pa so nam postregli tudi kavo – izkušnja, ki je ne doživiš vsak dan.

Skip to content