Ljudska univerza Šentjur

Kliknite "Enter", da začnete z iskanjem.

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

V sklopu projekta Eko gajbico, prosim!, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, smo naslavljali več izobraževalnih vsebin o pomenu lokalno pridelane hrane in ponovne uporabe zavržene hrane.

Za člane Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur  smo povabili domačina Boruta Jovana, ki velja za enega najboljših kuharjev. Chef Borut Jovan, ki je deloval v restavracijah z mnogimi Michelinovimi zvezdicami v Sloveniji, Italiji, Franciji, Španiji in na Danskem, je pred udeleženci izvedel ˝show cooking,˝ kjer je kuhal s pomočjo svoje linije lokalno pridelanih vložnin, ki jih ustvarja pod blagovno znamko Heartmade.

S kulinarično delavnico smo poleg praktičnih kuharskih nasvetov izkušenega mojstra, želeli poudariti tudi pomen vključevanja lokalne prehrane in kratkih dobavnih verig. Tako nam je Borut za predjed pripravil svoj vložen sataraš, ki ga je oplemenil s poširano jajco, rolano panceto, zeliščno soljo z lušterkom in zeleno ter peteršiljevim oljem. Za glavno jed je pripravil domače skutne njoke z svinjsko ragu omako à la minute ter okrasil s surovo fermentirano domačo repo narezano na trakce (à la julienne) ter peno pripravljeno z mlekom, sladko smetano ter feta sirom. Zelo okusna je bila tudi sladica – hruškova pita (viljamovke s Podsrede) iz listnatega testa, hruškove marmelade in kreme, ki je vsebovala sladko smetano, jajce, limonino lupino in kompot viljamovk. Za še boljši okus je hruškovi piti pri serviranju dodal še mousse bele čokolade.

Zaradi velikega zanimanja smo se z Borutom dogovorili, da pripravimo v Tednih vseživljenjskega učenja še eno kulinarično delavnico z aktivno udeležbo v njegovih novih prostorih v Vodružu.

Skip to content