Ljudska univerza Šentjur

Kliknite "Enter", da začnete z iskanjem.

Arhetipi župnijske cerkve svetega Jurija

V okviru rednih srečanj članov Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur smo tokrat organizirali predavanje umetnostne zgodovinarke in teologinje Sabine Zupan z naslovom Arhetipi sakralnega prostora.

Predavanje je bilo izredno zanimivo, saj smo našo domačo cerkev v Zgornjem trgu spoznali tudi v tej luči. Ker nas je pričakal lep sončen dan, smo odkrivanje začeli na trgu pred cerkvijo, ki ga je zasnoval znan slovenski arhitekt Marko Mušič, ki je študiral in diplomiral pri znamenitem arhitektu Edvardu Ravnikarju. Ob Ravnikarjevi 100. obletnici smrti je vlada leto 2023 leto razglasila za njegovo, zato lahko tudi ta dogodek, poleg razstave likovnic v Knjižnici Šentjur, uvrstimo med prireditve posvečene tej jubileju.

Sabina nam je v predavanju predstavila, kako lahko tematizirani arhitekturni mehanizmi oživijo sakralni prostor in so povabilo k ponovni tenkočutnosti in z njo povezanemu spoštovanju pomenske kompleksnosti prostorov obrednega sobivanja tudi za tiste, ki niso verni.

Poudarila je tudi, da je med prostorskimi značilnostmi obravnavanih svetih krajev vsekakor sama lokacija cerkve na vzpetini oziroma gori, ki simbolizira goro v pokrajini Moríja, na kateri je daroval Abraham. Prvi sakralni arhetip je mreža kot simbol svetih krajev, potem lokacija, ki jo nadgrajujejo naravne karakteristike, tretji pa mističnost oz. svetost prostora.

Po obisku v lončarskem ateljeju in ogledu gradu Rače je bilo to že tretje predavanje v tem študijskem letu s področja kulturne dediščine in veseli smo bili zelo lepe udeležbe in zadovoljnih obrazov po navdihujočem predavanju, kjer smo našo cerkev dojeli s popolnoma druge perspektive.

Skip to content